Suolaisia leivonnaisia
Gluteeniton joulusämpylä
5 dl piimää
2 rkl perunakuitua
1 rkl psylliumia
50 g hiivaa
1 dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl anista
1 tl suolaa
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
½ dl sulaa rasvaa
2-3 dl Grov mix Semper jauhoja
5-6 dl Jytte tummaa jauhoja
*Voiteluun: *siirappia ja vettä
Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää perunakuitu, psylliumi, hiiva ja mausteet
piimään ja samoin siirappi. Lisää rasva ensimmäisen jauholisäyksen
jälkeen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Leivo taikinasta
sämpylöitä ja anna niiden kohota hyvin. Viillä sämpylän päälle terävällä
puukolla viilto.
Paista sämpylöitä 225°C:ssa noin 12-17 min.
Voitele sämpylät siirappi-vesiseoksella ja käytä uunissa noin 1-2 min,
jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan.
Resepti: Sari Hautamäki
GLUTEENITON LEIPÄ
4 dl vettä
½ dl öljyä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
n.3½ dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
n.3½ dl tattarijauhoa
Lämmitä vesi-öljyseos kädenlämpöiseksi.
Liota hiiva seokseen. Lisää muut ainekset
ja sekoita tasaiseksi. Leivo lastan avulla
pellille leivinpaperin päälle neljä reikäleipää.
Käytä leivottaessa apuna tattarijauhoja.
Anna kohota leivinliinan alla.
Paista 225 asteisessa uunissa n. 20 min.
SARIN KINKKUPIIRAKKA
Uunipellillinen
1 tl psylliumia
1 dl vettä
100 g voita
2 kananmunaa
1 prk (200 g) maustamatonta tai aurinkokuivattu tomaatti –tuorejuustoa
250 g kinkkurouhetta
100 g meetvurstirouhetta
½ paprikaa
1 sipuli
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1tl mustapippuria
juustoraastetta
Sekoita psyllium veteen ja anna turvota noin 10 min.
Kuutioi paprika ja sipuli.
Lisää yksitellen pehmeä voi, kananmunat, tuorejuusto, lihat, paprika ja sipuli samalla sekoittaen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15-25 min. Lisää paiston loppuvaiheessa makusi mukainen määrä juustoraastetta piirakan pinnalle ja paista kunnes juusto on sulanut.
GLUTEENITON PIZZA
2½ dl gluteenitonta jauhoa
¼ tl suolaa
½ tl sokeria
50 g voita
1 dl maitoa
¼ tl tuorehiivaa
Täyteehdotus:
Tomaattimurskaa pikku purkillinen
Tonnikalaa / Kinkkusuikaleita
Ananaspaloja, Juustoraastetta
KINKKU-JUUSTOSARVET
3 ½ dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
50 g margariinia tai voita
1 tl psylliumia
½ -1 prk maitorahkaa (125-250 g)
1 kananmuna
½ dl juustoraastetta
Täyte: Kinkkurouhetta ja juustoraastetta, mausteita mielen mukaan esim. sipulijauhe
Liota maitorahkan joukkoon psylliumi ja anna liota 10 min. Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita. Nypi paloina rasva joukkoon. Lisää maitorahka, muna ja juustoraaste. Sekoita taikinasta tasainen massa. Kauli taikinasta yksi tai kaksi pyöreää levyä noin ½ cm paksuinen ja leikkaa taikinapyörällä lohkoiksi. Laita täyte leveään päähän lohkoa ja kääri rullalle. Voitele kananmunalla ja ripota juustoraastetta päälle. Paisto 225 – astetta noin 15 minuuttia.
PERUNARIESKAT
5 dl vettä / maitoa
2 tl psylliumia
1 pss(70 g) perunahiutaleita (Mummon)
1 tl suolaa
25 g margariinia tai voita
4 ½ - 5 dl gluteenittomia jauhoja
Sekoita haaleaan veteen / maitoon psylliumi ja perunahiutaleet, anna liota 10 min. Lisää hyvin sekoittaen jauhot joissa suola ja lopuksi sula rasva. Leivo taikinasta pieniä rieskoja pelille, pistele rikiä jauhotetulla haarukalla. Paista 225 – asteessa noin 10–15 min kunnes sopivan paistuneita.
GLUTEENITON MAUSTELEIPÄ
1 ½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl psylliumia
2 dl omenasosetta
½ dl öljyä
½ dl siirappia
2 ½ dl maissijauhoja
2 ½ dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
½ tl anista
½ tl pomeranssinkuorijauhetta
Lisää hiiva ja psylliumi kädenlämpöiseen veteen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita veteen omenasose, siirappi ja puolet jauhoista. Sekoita sähkövatkaimella muutama minuutti, lisää öljy ja loput jauhoista. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada voideltuun leipävuokaan. Kohota kaksinkertaiseksi ennen paistoa. Paista 200-asteessa 20 min ja 150-asteessa 25 min.
PERUNASÄMPYLÄT
3 dl perunamuusia
5 dl vettä
1 kananmuna
100 g maustamaton tuorejuusto
1 dl Teff- jauhoa
1 dl riisijauhoa
2 dl maissijauhoa
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl psylliumia
1 tl ksantania
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl siemeniä
Lisää kylmän perunamuusin joukkoon kuumaa (kiehunutta) vettä sekoittaen tasaiseksi ja kun hieman jäähtynyt lisää kananmuna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita perunaseokseen kuiva-aineseos koko ajan sekoittaen ja jätä taikina sekoittumaan 5 min ajaksi. Lisää lopuksi sula rasva ja sekoita vielä 5 min. Tee taikinasta öljytyillä käillä sämpylöitä. Kohota (noin 40 min) kaksinkertaiseksi ennen paistoa. Paista 200- asteessa n. 10-15 min.