Makeita leivonnaisia

 

Keliakiatyön 40-vuotisjuhlavuoden pikkuleipäkilpailun voittajareseptit

 

 

Kilpailun voittaja:  Mokkaleivokset noin 50 kpl

 

Taikina:

125 g voita
3½-4 dl gluteenitonta jauhoseosta (250-300 g)
1 tl leivinjauhetta

1 tl psylliumia
3 rkl sokeria
3 rkl kermaa
1 kananmuna

Täyte:

75 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl väkevää kahvia
 

Kuorrute:

2 dl tomusokeria
1-1,5 rkl väkevää kahvia
 

Mittaa jauhot ja lisää joukkoon leivinjauhe ja psyllium. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhoseos murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri, kerma ja kananmuna. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi, joka saa olla aika jäykkää. Taputtele taikina litteäksi ja laita kelmuun käärittynä tai muovipussissa jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi, jolloin sitä on helpompi kaulia.

Kauli jäähtynyt taikina jauhotetulla työpöydällä (käytä gluteenitonta jauhoseosta) levyksi.
Ota levystä pyöreällä muotilla ympyröitä tai sydänmuotilla pieniä sydämiä ja nosta varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pikkuleipien määrä riippuu muottien koosta.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 7 min. Nosta pikkuleivät paistamisen jälkeen heti pois pelliltä jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

 

Valmista täyte; hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kahvi ja sekoita tasaiseksi.

Levitä täytettä puolelle pikkuleipäpohjista ja paina kansiosa päälle.

 

Kuorrutetta varten lisää kahvia vähän kerrallaan tomusokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Pursota pikkuleipien päälle.

Säilytä valmiit pikkuleivät kylmässä. Voit myös pakastaa ne. Täytetyt pikkuleivät säilyvät jääkaapissa muutaman viikon ja pakastimessa pari kuukautta. Tarjolle pikkuleivät kannattaa laittaa kylmänä, ettei täyte pursuile ulos.

 

Vinkki 1: Voit valmistaa taikinaa kerralla isomman erän ja pakastaa siitä osan pienissä erissä

Vinkki 2. Voit leipoa pikkuleipäpohjia etukäteen ja täyttää ne tarjoilupäivää edeltävänä päivänä. Muista säilyttää pikkuleipäpohjat huoneenlämmössä, ilmatiiviissä rasiassa. Pohjat säilyvät hyvinä 2-3 viikkoa, pakastimessa muutaman kuukauden.

Resepti: Pirkko Holmi

 

 

 

 

Kunniamaininta: Kookos-aprikoosipikkuleivät, 12 kpl

 

25 g voita tai margariinia
1 kananmuna
¾ dl ruokokidesokeria tai hienoa sokeria
100 g kookoshiutaleita
3 rkl perunajauhoja
noin 50 g paistonkestävää aprikoosimarmeladia tai muuta paistonkestävää marmeladia
 

Sulata rasva. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kookoshiutaleet, perunajauhot ja sulatettu rasva. Sekoita ainekset hyvin sekaisin. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Annostele leivinpaperin päälle lusikalla pieniä kekoja ja muovaa niihin öljytyn lusikan avulla tai kosteilla käsillä haluttu muoto.

 

Paina jokaisen keon keskelle pieni syvennys ja laita teelusikallinen marmeladia jokaisen pikkuleivän päälle. Paista pikkuleipiä 200 asteessa noin 7 minuuttia. Vedä pikkuleivät pois pelliltä jäähtymään leivinpaperin avulla. Nostele tarjolle vasta jäähtyneinä.

Annosta on helppo suurentaa tarvittaessa.

 

Vinkki 1: Ruokokidesokeri on kosteampaa kuin hieno sokeri ja tekee pikkuleivistä pehmeämpiä., mutta ohje onnistuu myös käyttämällä hienoa sokeria

Resepti: Kaisa Sillanpää

 

 

 

Muita yhdistyksen suosittelemia reseptejä:

 

 

KOOKOS-MANTELIPIKKULEIVÄT

 

75 G  voita

1 dl     sokeria

1         muna

½ dl    kookoshiutaleita

½ dl    mantelijauhetta

1  dl    maissijauhoja

1½ dl  gluteenitonta jauhoseosta

1½ tl   vaniliinisokeria

3/4 tl   leivinjauhetta

Sekoita sulatettu voi, sokeri ja muna.

Lisää kookoshiutaleet ja mantelijauhe, sekä

maissijauho ja gluteeniton jauhoseos, joihin

on sekoitettu leivinjauhe ja vaniliinisokeri.

Sekoita taikina tasaiseksi ja nostele kahdella lusikalla

leivinpaperin päälle n. 1 cm paksuisia pikkuleipiä.

Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.

 

 

GLUTEENITON PULLA 

 

3½  dl  maitoa (laktoositon)

1  prk  maitorahkaa  (laktoositon)

50  g   hiivaa

2    tl   psylliumkuorijauhetta

2        munaa

2  dl    sokeria

1   ti    suolaa

1 rkl    kardemummaa

n. 10-11 dl gluteeniton jauhoseos

150 g  voita

Voiteluun munaa ja pinnalle sokeria

 

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Lisää psyllium. Sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.

Lisää maitorahka, sokeri, mausteet, munat, jauhoista 6 dl ja

sulatettu voi hieman jähtyneenä. Vaivaa taikinaa voimakkaasti,

mieluiten yleiskoneessa tai sähkövatkaimella muutama minuutti.

Lisää loput jauhot käsin vaivaten. Vaivaa vielä taikinaa

jauhotetulla pöydällä. Leivo haluamasi muotoisia pullia ja

kohota leivinpaperin päällä pellillä.

Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele raesokeri päälle.

Paista 220-225 asteessa noin 10 minuuttia.

Halutessasi voit tehdä hillopullia, korvapuusteja tai munkkirinkilöitä.

Alustaessa ja leipoessa kannatta käyttää kertakäyttökäsineitä ja leivonta-alustana silikonista alustaa, näin taikina ei tartu käsiin eikä leivinpöydälle.

Leipominen onnistuu hyvin hienoja riisijauhoja apuna käyttäen.

 

 

 

PORKKANAMUFFINIT             

12 kpl

 

4-6 porkkana (4 dl porkkanaraastetta)    

4  dl gluteenitonta jauhoseosta      

3  dl sokeria

2  tl leivinjauhetta

1½ tl kanelia

3/4  dl mantelirouhetta

100 g voita

3  munaa

Kuorrutusaineet:

1 rs kevyt maustamatonta tuorejuustoa 

1 dl tomusokeria

1 tl vaniliinisokeria 

Koristeeksi:  mantelirouhetta

 

12  Amerikan muffinivuokaa

 

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sulata ja jäähdytä voi.

Riko munien rakenne ja sekoita joukkoon voi ja porkkanaraaste. Lisää kuivat aineet sekoittaen.

Jaa taikina muffinivuokiin (vuoat saa täyttää melko täyteen).

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

 

Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja päällystä jäähtyneet muffinit kuorrutuksella.

Koristele mantelirouheella. Porkkanamuffinit voi myös pakastaa.  

 

LUUMULEIVOKSET

6-12 kpl

 

150 g voita

1 ½ dl sokeria

1 muna

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 prk luumuhilloa

 

Vatkaan voi ja sokeri vaahdoksi.

Lisää kananmuna sokeri-voivaahtoon samalla vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa. Siivilöi taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Laita taikina jääkaappiin kovettumaan.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Tee isolla ympyrän muotoisella piparimuotilla 6-12 pohjapalaa. Laita pohjapalat teräksisiin tai silikonisiin muffinivuokiin niin, että ne peittävät vuoan pohjan ja reunat.

Täytä muffini luumuhillolla.

Tee taikinasta muffinsseille kannet pienemmällä ympyrämuotilla, aseta kannet paikoilleen, painele kannen ja pohjapalan reunat yhteen ja pistele kansi haarukalla.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 min.

Tarjoa leivokset vuoissa tai laita jäähtyneet leivokset hetkeksi jääkaappiin vetäytymään ja irrota sitten varovasti muoteistaan.

 

 

TEEMAUSTEKAKKU

 

3 dl sokeria

150 g voita

2 kananmuna

100 g tuorejuustoa

1 dl kermaa

3 pss prinsessa teetä

4 dl Gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

2 pss prinsessa teelehtiä

1 tl kanelia

½ tl neilikkaa

½ tl inkivääriä

½ tl pomeranssinkuorijauhetta 

 

Kuumenna kerma kiehuvaksi ja liota siinä 5 min 3 pss teetä ja purista pussit hyvin lopuksi. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kulhossa vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Lisää tuorejuusto ja jäähtynyt kerma-tee-seos sekoittaen koko ajan. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka riisijauhoilla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tee viiva pintaan veitsellä. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40–50 minuuttia.

 

 

GLUTEENITON MAUSTEKAKKU

 

2 dl sokeria

100 g voita

1 kananmuna

200 g vanilja tai appelsiini tuorejuusto (Viola)

3 dl Gluteenitonta jauhoseosta

1⁄2 tl soodaa

1⁄2 tl kanelia

1⁄2 tl neilikkaa

1⁄2 tl inkivääriä

1⁄2 tl kardemummajauhoa

1⁄2 tl muskottipähkinää

1⁄2 tl maustepippurijauhoa

1⁄2 tl pomeranssinkuorijauhoa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kulhossa vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Lisää

tuorejuustot ja kerma sekoittaen koko ajan. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita

taikina tasaiseksi.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka riisijauhoilla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tee viiva pintaan veitsellä.

Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40–50 minuuttia.

 

 

GLUTEENITON MINTTU-SUKLAARAHKAKAKKU

 

 

Pohja

100 g voita / margariinia

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 3⁄4 dl Gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl pomeranssinkuorijauhoa

Täyte:

2 prk minttu-suklaarahkaa

250 g rahkaa

2 kananmuna

2 dll kermaa

 

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kulhossa vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat

aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita irtopohjavuokaan pohjalle

leivinpaperi, kaada taikina pohjalle ja levitä hieman reunoilta korkeammaksi. Valmista täyte rahkat,

kananmunat ja kerma vatkaten kuohkeaksi. Kaada pohjan päälle, varo täytteen koskettamista reunoille jos

mahdollista.

Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40–50 minuuttia.